piątek, 18 lutego 2011

Rolada makowo-brzoskwiniowa

Roladę pieczemy z cała rodziną na święta wielkanocne . Każdemu smakuje i świętą nabierają szczególnego znaczenia. Mam nadzieje że będzie wam smakowało jak mi.

Na ciasto składniki:

-2 szkl. mąki
-3 dek. świeżych drożdży
-2 czubate lyzki cukru
-1/2 szkl mleka
-2 łyżki margaryny
-1 jajko
-otarta skórka z 1 cytryny

Na nadzienie składniki:

-1 puszka brzoskwiń
-25dek maku
-3 łyzki konfitury brzoskwiniowej
-3 łyz grubo zmielonego cukru

Sposób wykonania

Wsypać mąkę do miski . Po środku zrobic zagłębienie wkruszyć drożdże,wlać połowę cukru wlać kilka łyzek podgrzanego mleka Rozmieszać z odrobina maki.

Dodać resztkę cukru i mleka,tłuszcz jajko i otartą skórkę z cytryny

Rozgnieść wszystko na jednolita masę . Odstawić pod przykryciem w cieple miejsce na mniej więcej 30 minut.

Odsączyć brzoskwinie pokroić na kawałki , ponownie rozgnieść ciasto i rozwałkować na posypanym mąką blacie .

Posmarować cienką warstwą mąki i rozłożyć równomiernie kawałki brzoskwiń zwinać ciasto.

Formę posmarować tłuszczemi posypać mąką . Włożyć ciasto pozostawić jeszcze na 20 min żeby wyrosło .Następnie naciąć z długosci na głębokość 1 cm

Piec przez 40 min w piekarniku nagrzanym do 175 C .

kiedy ciasto wystygnie posmarować podgrzaną i przetartą przez sito komfiturą brzoskwiniową posypać cukrem.

SZEF KUCHNI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz