Roladę pieczemy z cała rodziną na święta wielkanocne . Każdemu smakuje i świętą nabierają szczególnego znaczenia. Mam nadzieje że będzie wam smakowało jak mi.
Na ciasto składniki:
-2 szkl. mąki
-3 dek. świeżych drożdży
-2 czubate lyzki cukru
-1/2 szkl mleka
-2 łyżki margaryny
-1 jajko
-otarta skórka z 1 cytryny
Na nadzienie składniki:
-1 puszka brzoskwiń
-25dek maku
-3 łyzki konfitury brzoskwiniowej
-3 łyz grubo zmielonego cukru
Sposób wykonania
Wsypać mąkę do miski . Po środku zrobic zagłębienie wkruszyć drożdże,wlać połowę cukru wlać kilka łyzek podgrzanego mleka Rozmieszać z odrobina maki.
Dodać resztkę cukru i mleka,tłuszcz jajko i otartą skórkę z cytryny
Rozgnieść wszystko na jednolita masę . Odstawić pod przykryciem w cieple miejsce na mniej więcej 30 minut.
Odsączyć brzoskwinie pokroić na kawałki , ponownie rozgnieść ciasto i rozwałkować na posypanym mąką blacie .
Posmarować cienką warstwą mąki i rozłożyć równomiernie kawałki brzoskwiń zwinać ciasto.
Formę posmarować tłuszczemi posypać mąką . Włożyć ciasto pozostawić jeszcze na 20 min żeby wyrosło .Następnie naciąć z długosci na głębokość 1 cm
Piec przez 40 min w piekarniku nagrzanym do 175 C .
kiedy ciasto wystygnie posmarować podgrzaną i przetartą przez sito komfiturą brzoskwiniową posypać cukrem.
SZEF KUCHNI
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz